Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU-fakta ger ett nej!

Annons

I EMU-debatten är ett av ja-

sidans vanligaste argument att vi måste gå med för att påverka och undvika utanförskap.

Ordförande i Metallare mot EMU, Allan Mattsson, liknar i en artikel EMU och dess styrelse i Europeiska Centralbanken (ECB) vid en förening, där stadgarna förbjuder medlemmarna att vara med på mötena. Styrelsen tillsätts dessutom utan att vi kan påverka valet eller senare ställa några styrelseledamöter till svars.

Förutom detta är det förbjudet att försöka ha inflytande på styrelsens arbete. Besluten, som ofta i detalj ingriper i vårt dagliga liv, fattas bakom lyckta dörrar och behöver inte motiveras. Alla mötesprotokoll är sekretessbelagda i 30 år.

Denna osmakliga nyliberala anrättning torgförs under beteckningen "samarbete med Europas folk". Men vad det handlar om är samverkan mellan privilegierade. Det politiska etablissemanget, vissa storföretag, yrkespolitiker som får nya karriärmöjligheter och marknadsliberala ekonomer är förstås tända på EMU.

Andra, till exempel arbetslösa, anställda inom offentlig sektor, kvinnor, pensionärer och LO-anslutna, riskerar att drabbas av ett allvarligt socialt utanförskap, som på sikt kan leda till social oro i vår förut så trygga tillvaro.

Jag kommer att rösta nej i valet den 14 september.

GÖSTA WIKDAHL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons