Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU - ett riskabelt projekt

Annons

Svar till Per-Erik Granström:

Den 20 juni skriver Per-Erik Granström i NLT att den svenska ekonomin blir starkare i lågkonjunkturer om man går med i EMU.

Det är ett minst sagt märkligt påstående. Om vi förlorar vår ränta och valuta förlorar vi också de viktigaste verktygen för att stabilisera ekonomin.

Om vi går med i EMU blir vi tvingade att lyda under stabilitetspakten. Detta innebär rent konkret att Sverige förbjuds att föra en finanspolitik som motverkar konjunktursvängningar.

Även om Per-Erik Granström tycks tro att det inte är ett problem att gå med i EMU, så delas inte den uppfattningen av speciellt många inom arbetarrörelsen.

Exempelvis diskuterar man någon form av buffert, som regeringen tydligen inser att man behöver när man handikappar sig genom att avskaffa sin valuta - något som konkret betyder nedskärningar med 10-12 miljarder per år.

Var tänkte Granström att dessa pengar skulle tas utan att det drabbar välfärden?

Det faktum att EMU innebär en stor risk för löntagarna, har även gjort att LO ställt sig neutralt, tre förbund öppet tagit ställning mot EMU och en majoritet av LO-kollektivet säger nej.

Det är dessutom viktigt att komma ihåg att EMU helt saknar välfärdsambitioner. När EU ger EMU-länderna "rekommendationer" handlar det alltid om avregleringar, privatiseringar och skattesänkningar.

I sina konvergensrapporter till Sverige kräver man konstant just detta. En politik som jag inte trodde att ens Per-Erik Granström gillade.

LARS HANDEGARD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons