Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitsatsning får unga att sluta

Annons

I Sverige idag har vi problem med övervikt. Barn rör sig för lite och väljer att spendera sin tid framför TV:n eller datorn i stället för att gå ut och leka, trixa med bollen eller gå på träning. För vissa är den enda aktiva stunden på dagen skolans idrottslektioner och eventuellt träningarna med idrottsklubben på kvällen. Dock tvingas, eller vill många barn sluta på sin idrott på grund av att klubben väljer att satsa redan i tidig ålder. Utslagningar, uttagningar och en inställning till tävlingar där antal mål eller poäng avgör vem som är bäst får många barn att känna sig dåliga och utanför.

Studier visar att hård satsning och träning påverkar kroppen då den inte kan växa och utvecklas tillräckligt. Satsningen gör även att många unga skadar sig i tidig ålder, de får inte den tid de behöver för att läka och blir aldrig helt återställda.

Det finns argument om att det är bra för barnen att ha konkurrens för att de ska lära sig kämpa för de det vill uppnå, men till vilket pris? Inställningen leder till att sporter som handlar om samarbete blir till individuella grenar.

Jag elitsatsar själv men vill att det ska finnas alternativ till dem som väljer att inte göra det. Barn behöver inte vinna, de behöver lära sig att samarbeta och få kondition. Ni som är föräldrar, syskon eller tränare tycker jag ska uppmuntra barnen i er omgivning till att fortsätta på sin idrott så länge som möjligt och inte fokusera på resultat eller utmärkelser.

Elvira Erlands,

Lugnetgymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons