Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen valuta skyddar exporten

Annons

I ett gemensamt utspel i Ludvika den 24 juni påstår Gun-Britt Malmquist, Laggen, och Jens Spendrup, Spendrups Bryggeri, att ett medlemskap i EMU är nödvändigt för att stärka den svenska exporten. Faktum är att den flytande kronkursen är väldigt viktig för att skydda exportindustrin.

Visst kommer de att slippa växla pengar, och får minskade växelkursrisker vid ett EMU-medlemskap, men den stora risken för alla företag är kostnadskriser, något som vi riskerar om vi går med i EMU.

Den flytande kronan anpassar ständigt sitt värde efter svenskt export, och fungerar som en viktigt stötdämpare i ekonomiska kriser.

I början av 90-talet lekte Sverige EMU och låste kronan till eurons föregångare, det visar mycket tydligt vad som kan hända när man inte har en egen valuta. Exporten sjönk men kronans värde låg fast, vilket ledde till en enorm kostnadskris där tiotusentals företag likviderades och hundratusentals människor förlorade sina jobb.

I dag upplever Tyskland en liknande kris, där miljontals människor är arbetslösa och ungefär 80 000 småföretag går i konkurs per år. Det kan man bemöta endast med nedskärningar och försämringar i arbetsrätten om man avskaffat sin självständiga penningpolitik och tagit på sig EMU:s tvångströja.

Kasta inte bort verktygen för att stabilisera arbetsmarknad och välfärd, rösta nej till det riskabla EMU-projektet.

LARS HANDEGARD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons