Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr mat blir billigare med euro?

Annons

Den svenska maten är dyr. Barillas spaghetti är mer än dubbelt så dyr i Sverige som i Nederländerna, och mineralvattnet är fem gånger dyrare än i Spanien. Allt enligt EU-kommissionens statistik. I snitt betalar svenska hushåll runt 20 procent mer för middagen än övriga europeiska konsumenter. Det känns i plånboken, mest för dem som lever på små marginaler.

Med euron blir det lättare för konsumenter att göra prisjämförelser och trycket på företagen att anpassa priserna efter resten av Europa. Företagen får också större utrymme att sänka priserna, dels för att euron underlättar pris-jämförelser i producentledet och dels för att man sparar pengar på att slippa onödiga valutarisker och tjänar pengar den plötsligt mycket större hemmamarknaden.

Sammantaget torde det inte vara några tvivel om vad som skulle gynna konsumenten - ett rungande ja till euron i höstens folkomröstning!

STEFAN BENGTSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons