Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du röstar om Europas Förenta Stater

Annons

Från ja-sidan betonas hela tiden de ekonomiska aspekterna på EMU. Det finns naturligtvis starka skäl för dem att inte vilja lyfta fram att EMU i första hand är ett politiskt projekt vars syfte är att det ska bli ett EFS.

Historiskt är det så att en valutaunion mellan olika länder måste ha både en gemensam penningpolitik och en gemensam finanspolitik, alltså både ränte- och valutapolitik såväl som skatter och avgifter, för att det ska fungera.

EMU fungerar inte bra i dag. Faktum är att Tyskland, Italien och Frankrike inte klarar de krav som EMU ställer på dem när det gäller budgetunderskott. Även Österrike och Holland har varnat för att de kommer att få samma problem att klara reglerna.

Irland har också problem men av helt motsatt anledning. De har för hög inflation i förhållande till vad som sägs i dessa regler. För att få det hela att fungera kommer det om några år att bli nödvändigt att också ha en gemensam finanspolitik det vill säga skatter och avgifter för EMU-länderna kommer att bestämmas på EU-nivå. Då har vi ett Europas Förenta Stater.

Vår statsminister, Göran Persson, sa 1998 att EMU ofrånkomligen kommer att leda till ett EFS. I dag är det enligt samma person just dessa regler för EMU som är en garanti för att det inte blir ett Europas Förenta Stater. Men den garantin skapar stora bekymmer för EMU-länderna och detta vill Göran Persson inte riktigt kännas vid.

Han hävdar fortfarande att han absolut inte vill ha ett EFS med en gemensam finanspolitik och att EMU fungerar alldeles utmärkt. Däremot säger Carl Bildt, tidigare moderatledare, att EMU självklart leder till ett EFS och att det är syftet med hela projektet.

Ett Europas Förenta Stater kommer självklart att påverka Sverige väldigt mycket, inte minst när det gäller den offentliga sektorn. Det är ju framförallt där våra skatter och avgifter finns. Kvinnorna är de som mest kommer att märka förändringarna eftersom de är i majoritet, både att arbeta i och använda sig av den offentliga sektorn.

EMU som det är utformat i dag har stora brister när det gäller inflytande och demokrati. Går vi in i ett EFS kommer dessa brister att bli ännu större. Detta är mitt starkaste skäl till att rösta nej den 14 september.

Om du inte vill att Sverige ska bli en del av Europas Förenta Stater, utan en naturlig del av hela världen, rösta nej den 14 september!

ULLA LINDVALL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons