Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du riskerar att dö om inte vården blir bättre

/
  • Vården för barn och ungdomar måste förbättras, menar skribenten.

Annons

Förra veckan var jag hos läkaren igen, fick samma svar som alltid. Knivarna i magen kommer och går hela tiden medan jag ligger i soffan. Klockan tickar ovanför mig, 12.23, egentligen skulle jag ha haft engelska i det kyliga klassrummet men magen gör för ont. Mina betyg rinner ut ur sanden, Jag vet att det inte kommer bli något av mig.

Det är inte bara jag som känner så. Enligt en statistik gjord 2014 av IVO är det i Sverige 49 procent som inte är nöjda med vården.

Det funkar inte att man inte får träffa samma läkare! För det första samarbetar inte läkare med varandra och de skriver inte patienternas journal noga. Konsekvensen blir att ingen utredning görs, för att läkarna inte pratar med varandra. Det är ingen trygghet med olika läkare.

Läkarbristen blir bara större. Det har varit läkarbrist sedan 1970-talet och bristen på läkare har ökat med nio procent sedan 2010 skriver Läkartidningen i januari 2016. Det innebär att fler patienter får mindre hjälp och alla blir lidande. 2009 saknades det 1500 allmänläkare skriver DN. Men det är inte bara allmänläkare utan också sjuksköterskor som det är brist på.

Läkare behöver mer tid till patienter! Man får oftast höra "Nu är din tur slut" när man är hos läkare. Det innebär att läkaren inte hinner komma fram till ett beslut eller ens hinner undersöka patienten klart. Den största anledningen till att det är så är att läkarna även måste göra administrativa arbetsuppgifter och detta tar upp den mesta tiden. När läkarna inte har den tid de behöver med patienterna så hinner de inte ge en diagnos och det kan få allvarliga konsekvenser.

Vi måste förbättra vården, speciellt för barn och ungdomar. Det är många barn och ungdomar som inte klarar av skolan för de inte får den hjälp av läkare de behöver.

För det första att ha ont i kroppen gör att kroppen blir trött och slut. All energi kroppen har går till det ställe man har ont på och det gör att man inte orkar vara glad, äta eller gå till skolan.

För det andra så finns risken att om barn har ont i kroppen i tidig ålder och inte får hjälp så kan skadan/ sjukdomen sitta i hela livet för att det är för sent att operera eller fixa felet.

Det sägs att det är dyrt att utbilda läkare men vad är viktigast? Att skatten går till att utbilda människor till läkare eller att skatten går till människor som är sjukskrivna för att de inte får den hjälp av läkare de behöver?

Vi måste börja att samarbeta och göra något åt vården. För risken att dö i ung ålder blir större när vården inte är på topp.

Filippa Norling, 14år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons