Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du och jag får betala

Annons

Svar till Anna Sheingold:

Jag var nyligen på besök i norra Tyskland och såg där på ett påtagligt sätt hur euron påverkat prisbilden.

Att som Anna säga att det kommer att bli en prisökning på 0,1-0,2 procent och att det skulle vara EU:s officiella statistikkontor som kommer med det kan jag förstå.

Låt mig ta några slående exempel från Tyskland som klart visar att priserna har ökat mycket mer än 0,1-0,2 procent. Före eurons införande kostade en kopp kaffe ungefär 1 tysk mark (4:50 SEK).

I dag får man ge en euro (9,20 SEK) eller ibland så mycket som 1,50 euro.

En billig övernattning kostade tidigare 50-70 DM (225-315 SEK) Nu får man knappt ett rum under 60 euro (550 SEK). Bensinen som tidigare kostade lika som eller billigare än i Sverige, kostar nu drygt 9,75 kronor per liter.

Under vår resa i Tyskland så pratade jag både med hotell och gasthauspersonalen och även med turistande tyskar på väg till Sverige. Alla var överens om att hade de vetat i dag hur det skulle gå efter omröstningen så hade de inte gått på ja-linjen.

Man kan ju fråga sig om det är så här vi vill att det ska bli i Sverige vid ett ja.

Vem tror du kommer att få betala för omläggningen av datasystemen i alla affärer, tankställen, hotell etcetera?

Just det, du och jag. Enligt uträkningar från svenska staten skulle en omläggning kosta runt 30 miljarder svenska kronor.

Allting kommer att bli dyrare, det är bara en fråga om vem som ska betala, och svaret på det vet vi redan. Du och jag med våra skattepengar.

PETER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons