Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurrätt och människo- rätt hör ihop

Annons

Djurrättsrörelsen hotar människovärdet, hävdas det ibland. Påståendet backas ofta upp av argumentet att många djurrättsaktivister genom sitt agerande visar att de inte respekterar mänskliga rättigheter. Jag vill argumentera mot detta påstående: jag menar att djurrätt och människorätt hör ihop.

De som framför argumentet ovan hänvisar ofta till de trakasserier som till exempel pälsfarmare har utsatts för av djurrättsaktivister. Enligt polisen är det dock ett tjugotal aktivister i Sverige som ägnar sig åt denna verksamhet.

Jämför detta med antalet medlemmar i Sveriges största djurrättsorganisation, Förbundet djurens rätt, som har mer än 40 000 medlemmar. Det är alltså endast ungefär 0,05 procent som har valt denna diskutabla strategi.

Att utifrån detta göra generaliseringar är inte särskilt vetenskapligt. Ett mer välgrundat påstående är i så fall att det är raka motsatsen som gäller: att personer som bryr sig om djur också bryr sig om människor. Detta stöds av en undersökning utförd av två studenter vid Institutionen för journalistik och massmediekommunikation.

Dessa fann att 51 procent av prenumeranterna på tidningen Djurens rätt (Förbundet djurens rätts medlemstidning), även var medlemmar i någon annan ideell organisation som till exempel Amnesty.

Detta kan jämföras med siffran för befolkningen som helhet, 32 procent. (Källa: Djurens rätt 3/02). Att vara medlem i en djurrättsorganisation är alltså inget hinder för att även vara medlem i en människorättsorganisation - tvärtom.

Jag menar att vi kan ge djur rättigheter utan att för den skull behöva tumma på mänskliga rättigheter - precis som vi kunde ge kvinnor och slavar rättigheter utan att de som redan hade rättigheter förlorade sina.

JOHAN JAATINEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons