Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det nya landet Svusarige

Annons

Det börjar närma sig valet, tydligen. Fler än en gång har jag träffat Ludvikabor som fortfarande tror att undertecknad är med i politiken. Jag vill med en gång klargöra följande fakta:

1) I juni 1992 avslutades mitt sista uppdrag i politiska sammanhang, alltså för tio år sedan, ett helt decennium. Jag är definitivt i n t e politiker.

2) Sedan dess har jag inte innehaft ett enda förtroendeuppdrag, vare sig i politiken eller i något fack.

3) Jag har ingen som helst kontakt med vänsterpartiet och vill inte heller ha något med detta parti att göra.

4) Jag deltog i vpk:s sista kongress i maj 1990. När vpk den andra dagen på kongressen bytte namn och partiprogram, skrev jag en reservation där jag uppmanade partiledningen att i ärlighetens namn klargöra för det svenska folket att man hade bildat ett nytt parti, vänsterpartiet.

Sedan tog jag det första bästa tåget till Dalarna. Jag var medlem i vpk från 1972 ända till slutet 1990.

5) Hela styrelsen för vpk-Ludvika vägrade gå in i vänsterpartiet och ställde upp i två kommunalval, 1991 och 1994, under namnet Marxisterna. Vi bekostade båda valrörelserna helt själva.

Vi lyckades med att nå alla hushåll i Ludvika med eget spring i trappor och på gator och vägar ända in i minsta lilla by. Vi misslyckades med att komma in i kommunfullmäktige vid båda tillfällena.

Om det var svårt för marxister att komma in i Ludvikas kommunfullmäktigeförsamling 1991 och 1994, fanns det bara en mikroskopisk chans 1998 och 2002 är denna chans obefintlig.

Den högervridning som har ägt rum i Sverige de senaste tio åren är mycket större än någon av oss marxister i vår vildaste fantasi kunde ana 1990. Sverige har blivit ett mini-USA, ett Svusarige.

Jag kan absolut inte förstå allt högergnäll som kommer från bourgesins organisationer och språkrör. Organisationen Näringsliv och samhälle är ett typiskt exempel på en borgerlig organisation som med stora pengar och ett eget förlag bedriver så kallad upplysningsverksamhet, det vill säga propagerar för fri företagsamhet.

Varför går inte dessa "upplysare" in i politiken och besätter mandaten, i stället för att gnälla på politiker? Alla partier står ju öppna för dem. Varför gnäller över huvud taget borgarklassen? De vann ju klasskampen.

Jag tycker definitivt att borgerligheten ska ta ansvar för sitt samhälle och engagera sig i politiken, i stället för att "stanna i skyttegravarna" och gnälla.

Skärp dig borgare! Ta ditt ansvar och bli politiker, ty riket Svusarige är ditt och makten och hela härligheten!

Birger Hansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons