Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går bra för Älvdalen!

Annons

När jag passerar Blybergssågen i Älvdalen pågår en febril aktivitet. I den norra änden av sågen växer timmerlagren så det knakar och från den andra änden reser sig högar av staplade, välpaketerade balar av färdigsågade bräder. Timmerbilarna står i kö för att lasta av sina råvaror och likt löpande bands principen, fylls långtradarna med virke för att distribueras vidare ut i Sverige och världen.

Det börjar gå bra för företagen i Sverige och hjulen rullar även i Älvdalen. Blybergssågens lyckade investering till Europas modernaste såg för klentimmer börjar ta form och i likhet med pelletsfabriken i Märbäck innebär investeringarna att jobben blir fler och lokala skogsägare får avsättning för sina skogsråvaror.

I Dalafjällen planeras satsningar med 28 000 turistbäddar vilket också kan betyda fler jobb i vår kommun.

Men vi får inte stanna upp bara för att det går bra för skogs- och turismindustrin. Vi måste jobba betydligt mer för att få inflyttning och skapa förutsättningar för att fler företag etableras och ungdomar och unga vuxna bereds möjligheter att få riktiga jobb. Då räcker inte enbart turism och skogsförädling. Vi måste öppna upp för nya marknader och där har vår kommun ett stort ansvar att gå före och i samverkan med företagen, föreningar, byar och byutvecklingsgrupper.

Företagsamma personer och presumtiva företagare ska erbjudas möjligheten att utmana och pröva kommunala verksamheter. Det kan ju tänkas att enskilda företagare eller byutvecklingsgrupper gör jobbet lite bättre, smartare eller billigare än vad kommunen gör? Vi måste naturligtvis också fortsätta med att uppmuntra skolorna med att utbilda eleverna i företagsamhet och entreprenörskap och ordna praktik och lärlingsplatser för ungdomar.

Men tyvärr hänger ett tungt moln över oss om höjd kilometerskatt, höjdbensinskatt, skrotande av rutavdraget och höjning av arbetsgivaravgiften för ungdomar.

Endast Du kan skingra molnen genom att rösta på alliansen!

Nils-Åke Norman (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons