Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller barnens framtida hälsa

Annons

Så gott som alla människor i Sverige är mer eller mindre utsatta för strålning ifrån master, antenner och mobiltelefoner, samt Dect-telefoner som strålar lika mycket som mobiltelefoner.

Många som nu är barn kommer att säga i framtiden: Varför gjorde ni inget! Ni visste ju, för man talade faktiskt om för er!

Professor Lennart Hardell är en av de forskare som bland annat har visat röntgenbilder på att strålningen från mobiltelefon når längre in i hjärnan hos barn, eftersom de bland annat har tunnare skallben och mindre muskulatur.

På barn yngre än fem år är nästan hela hjärnan påverkad. (Medikament nr 8-01). Andra forskare har mätt hjärnvågor hos barn som talat i mobiltelefon och sett att allvarliga förändringar består i upp till en timme efter avslutat tvåminuterssamtal. (Sunday Mirror 011227).

"Förändringen av hjärnvågorna kan leda till sådant som minskad koncentration, minnesförlust, inlärningssvårigheter och ett aggressivt beteende", säger en av forskarna. Han orolig för de bestående skador som kan uppstå genom exponering och rådet är att särskilt barn ska undvika mobiltelefoner.

Forskarna är oroliga för att den känsliga balansen som finns, som exempel motståndskraften mot infektioner och sjukdomar, kan förändras av störningar i den kemiska balansen i hjärnan. Detta gäller självklart inte bara barn.

Även vuxna får påverkan. Denna påverkan får man även av att ständigt genomkorsas av den strålning som finns från basstationer och antenner.

Av tradition anser svenska myndigheter att all miljöpåverkan är ofarlig ända fram till att vetenskapen fastslagit motsatsen. Faktum är att om (exempelvis) så hundra forskningsstudier bevisar att något är skadligt, men tre forskningsstudier säger något annat, så kan myndigheter välja vilken studie som ska anses som vedertagen.

Och som i detta fall med mobiltelefonin, så har man valt att hänvisa till de i mängden, få studier, som påvisar att det inte är skadligt. Eller också säger man att "på basis av forskningsresultatet kan man dock ännu inte bedöma hälsokonsekvenserna av strålning för mobiltelefoner" när en studie påvisar något negativt.

Det har man bland annat gjort med den nya studie som forskning vid Strålsäkerhetscentralen gjort som visar att celler tillfälligt reagerar på strålning från mobiltelefoner (Ny Teknik 020419).

Men vad händer med cellerna när de om och om igen, år ut och år in, utsätts för denna strålning? Egentligen samma sak som om man ständigt retar sin hud genom att skrapa på den, men nu sker det inne i kroppens celler.

Många forskare talar om utbrändhetssymtom, ökad cancer, Altzeimers, MS och många andra allvarliga hälsoproblem. Vill du riskera ditt barn och även ditt älskade husdjurs hälsa på sådana grunder om du nu struntar i din egen hälsa?

Och borde inte byggnadsnämnden och hälso och- miljönämnden ta hänsyn till sådana fakta som de fått tagit del av, när de beslutar om nya master, eftersom de har det yttersta ansvaret över kommuninvånarnas framtida hälsa i just detta fallet?

SANNINGSSÖKANDE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons