Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska polisen är i kris

Annons

Den senaste tiden har vi fått uppleva en enda stor manifestation för polisen. Medborgarna och massmedia har ställt upp för polisen på ett sätt som vi inte är vana vid. När folkets vilja är så stark måste makthavarna rätta sig därefter, eftersom vi lever i en demokrati.

Kostnader har skenat i väg utan kontroll. Tusentals administrativa tjänstemän har avskedats och poliser har övertagit deras arbetsuppgifter.

Vi hade "världens bästa polis". Vi sa det och menade det och hade fog för det på 70-talet. Ingen säger det längre. Nedmonteringen började i mitten av 80-talet.

Justitiedepartementet samt rikspolisstyrelsen har tappat kontroll över verksamheten.

Polisväsendet har tappat kontroll över kostnadsutvecklingen.

Man kan inte omorganisera, prioritera och omprioritera ständigt utan skadliga följder.

Polispersonalen saknar arbetsro och förlorar arbetslust, engagemang och motivation. Det är ovärderliga tillgångar i en så personalintensiv verksamhet som polisens.

Poliserna måste få möjlighet att själva rädda organisationen med sin yrkeskunnighet och kompetens. Den yrkeskunnigheten och kompetensen från det "riktiga" polisarbetet skulle man önska att även polischeferna hade.

Det har de emellertid inte utan kommer i de flesta fall till polisen med endast juristutbildning och chefsutbildning och det räcker inte.

OLA SELIN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons