Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den politiska makten

Annons

För drygt ett decennium sedan var det vanligt att moderata politiker argumenterade för mindre makt åt politiker. Argumenten hämtade man från den amerikanska så kallade public choice skolan. Denna hävdar att politiker för det mesta arbetar för sitt eget bästa, inte för allmänhetens. Makten köper de genom att med så stor list som möjligt portionera ut förmåner åt de väljare som kan förmodas betala tillbaka med röster.

Regeringen ger nu ett tydligt bevis på att denna teori stämmer, åtminstone på moderata politiker. Enligt Svenska Dagbladet 2007-08-15 säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Persson att "de nya skärpta reglerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar".

Kalkylen är tydlig. De som lider av kronisk utmattning kommer inte att reagera mycket, passivitet tillhör ju sjukdomsbilden. Och hjärtinfarktpatienterna måste ju hålla sig väldigt lugna, annars blir det värst för dem själva. Men låginkomsttagarna kommer att äta ur handen på oss, om handen bara är tillräckligt full!

Det enda som kan få den planen att gå fel är att väljarna kommer ihåg vad som håller ihop ett samhälle.

Richard Holmqvist

Miljöpartiet, Falun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons