Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den mångkulturella nationaldagen

Annons

Ja, nu har vi fått en nationaldag så nu återstår bara att lära oss hur vi ska fira den! Vilken liten skruttnation som helst kan det men själva har vi inte den förmågan. Man blir både bedrövad och förbannad när man ser och hör hur abnormt dålig smak tv-ledningen och kulturlobbyn i Stockholm har.

Där på den svenska "nationalscenen" Skansen tvingades de kungliga, tv-tittarna, publiken och turister bevittna ett nationaldagsfirande med inslag av sång och musik från Sydamerika. Fyra pajasar som skuttade omkring och framförde sång och dans på buskteaternivå och rocksång som härstammar från amerikanska storstäders ghettokvarter, som protest mot den höga kulturnivå som film och underhållningsbranschen hade uppnått under 40- och 50-talen.

Buskisartisterna kunde inte hänga med utan måste hitta på något enkelt och billigt och det blev rocken. Att bjuda på sådant på Sveriges nationaldag är en skandal.

Sverige har en utomordentligt stor och högvärdig kulturskatt inom musik, teater och underhållningsbranschen, som spelas och används av högvärdiga kulturevenemang över hela världen, men själva använder vi helt kulturfrämmande inslag.

Att blanda in Povel Ramel i sammanhanget var lika tokigt som att det satt en 50-mannaorkester på scenen som såg på medan en dragspelare framförde musik från anda sidan jordklotet.

Kan man tänka sig en värre paradox och exempel på dålig smak?

Man kan bara hoppas att den nya regeringen så småningom ska kunna höja kulturen till en anständig nivå efter den vandalisering som pågått i årtionden.

Arne Jansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons