Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demokraten Granström och den nya riksvägen

Annons

När man läser att socialdemokraten Per Erik Granström driver på vägbygget av riksväg 50, alternativ 4, blir man förvånad.

Socialdemokraterna talar så väl om miljön, men detta vägbygge går i helt motsatt riktning. Vägbygget ska dras via byarna Persbo och Gräsberg, samt intill vattentäkterna i Persbo. I dessa vattentäkter är vattnet enligt prover det bästa tänkbara.

Det finns en intressent som vill utnyttja det fina källvattnet kommersiellt, vilket omöjliggörs av en vägexploatering. Vägbygget innebär i och med detta även förlorade arbetstillfällen i kommunen.

I sjön Övre Hillen har under årens lopp mängder med tungmetaller släppts ut från gruvan i Håksberg. Dessa metaller ligger nu i sjöns bottenslamm.

Vägverket har tagit prover på vattnet vid gångbron mellan sjöarna Hillen och Gårlången och dessa prover visar inget anmärkningsvärt.

Detta beror naturligtvis på att proverna inte är tagna på rätt ställe, då provtagningsplatsen ligger uppströms från platsen för utsläppen.

Badplatsen Sandviken i Övre Hillen stängdes under en period på grund av förgiftat vatten, så det är bland annat där prover bör tas.

Om ingen seriös utredning av detta görs riskerar Ludvika kommun att drabbas av en miljökatastrof.

Om svenska politiker inte kan lyssna på folket utan fortsätter att driva alternativ 4, kommer denna fråga att hamna i Europadomstolen. Andra alternativ finns som är bättre ur miljösynpunkt.

Jag hoppas att Granström tagit del av Världsvattenveckans konferens. Konferensen kom fram till att vattnet skall skyddas gemensamt av nationerna, då en miljard människor inte har rent dricksvatten.

Två och en halv miljard människor har inte vatten till sin hygien, vilket leder till att barnen går otvättade till skolan. Det är en skam för demokratin att inte dela med sig.

Ideologin är borta liksom jämlikhet och broderskap.

KRAN-WATER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons