Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattreplik på Erik Hjeltes ledarkrönika

I valet 2014 röstade 934 Orsabor på Sverigedemokraterna. Det var de människorna som kände att nu måste det till någon ändring inom politiken i Orsa.

Annons

Vi blev det tredje största partiet, vi fick fem platser i fullmäktige och två i kommunstyrelsen. Vi och trodde att vi skulle få platser i de olika nämnderna, men när nämnderna skulle tillsättas fick C säga tre namn och S fick säga två namn. Så gick det till när de tillsatte nämnderna, de minskade ner nämnderna för att Centern skulle sköta social- och äldreomsorgen själva. Vi fick inte en plats och det var väl ett spel för galleriet för att vi inte skulle få för mycket insyn i de ärenden som kom till respektive nämnd. Det kom till KS där det slutgiltiga skulle klubbas, vad hade vi som har två röster att säga mot redan beslutat ärende?

När det kom till KS eller KF var saken redan genomarbetade, vi har vid några tillfällen inte haft det underlag som nämnderna arbetat med, så Erik det ska även komma till kännedom att vi har försökt, men redan från början var de olika partierna klar med att SD inte skulle kunna vara avgörande parti i något ärende.

Det är för mig första gången du skriver något om politiken i Orsa, och så klart måste även du ha en syndabock.

Tur att du har skäms kudden att ta till, det skulle vi inom SD också behövt många gånger.

Orsa är väl uppbyggt på att klara sig själv, hit ska inte några företag flytta, som de sa så sent som på 1950-talet, det blir bara mer fattig folk. Även blomsterkungen Linné sa när han var på sina blomstervandringar och kom till Orsa, så skrev han att skitigare folk har han aldrig skådat, men år minnes tillbaka har Orsa motat alla företag vid porten. Har de kommit in har de höjt hyror så de har fått flytta till annan ort, nu har vi spillror kvar, och jag tycker att partierna ska ta och samarbeta för att försöka bygga upp Orsa till den blomstrande by det var när Järn-Birger drev företagen i Orsa.

Vänligen

Ronny Backäng (SD)

Svar direkt: Om jag tolkar Ronny Backäng rätt, vill han hävda att SD:s agerande i kommunfullmäktige beror på att partiet saknar platser i de kommunala styrelserna och nämnderna. Därmed skulle partiet inte vara tillräckligt förberett för debatt och beslut i fullmäktige. Detta är rent nonsens. Materialet till styrelser och nämnder är offentliga handlingar.

Det är bara för SD att hämta ut dem och läsa på till fullmäktigemötet. Uppenbarligen kan inte – eller vill inte – SD vara med och diskutera de ärenden, som berör Orsabornas liv i allra högsta grad, när beslut ska tas i fullmäktige. Istället ägnar man sig åt bisarra inlägg som inte har med frågorna att göra. Så sviker man sina väljare.

Erik Hjelte

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons