Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: "Jag jobbar inom äldreomsorgen i Borlänge och kan tala om att vi är förbannade"

Inför årets första maj vill jag lyfta fram en av framtidens stora utmaningar, och det är situationen i offentlig sektor. Jag jobbar inom äldreomsorgen i Borlänge kommun och är fackligt aktiv och jag kan tala om att vi är förbannade, skriver Sebastian Karlberg, vårdbiträde i Borlänge kommun.

Annons

Inför årets första maj vill jag lyfta fram en av framtidens stora utmaningar, och det är situationen i offentlig sektor. Jag jobbar inom äldreomsorgen i Borlänge kommun och är fackligt aktiv och jag kan tala om att vi är förbannade. Situationen inom äldreomsorgen är många gånger mycket svår.

Vårdtyngden på brukarna har ökat avsevärt medan antalet anställda inom vård och omsorg har varit konstant under väldigt lång tid, eller rent av minskat.

Vårt jobb är viktigt och väldigt fint många gånger, men det engagemang och den glädje jag och många med mig kände förut finns inte där längre. Det beror främst på en alltför hög arbetsbelastning och löner som närmast kan likna ett dåligt skämt.

Detta har gjort att alltför få söker sig till jobb inom vård och omsorg och inom ett par år väntas det råda extrem personalbrist. För att någon ska vilja ta hand om våra gamla och sjuka måste vi erbjudas förutsättningar att utföra ett gott arbete, men också möjlighet till återhämtning och lön för mödan.

Arbetarrörelsen måste ta strid för oss och gå på offensiven. Här vill jag därför ge förslag till de politiker som representerar främst de rödgröna politiker som styr min hemkommun och många andra kommuner: inför 6-timmars arbetsdag med bibehållen lön inom äldreomsorgen, ge oss fler arbetskamrater och möjligheten att läsa vidare!

Jag vet att dessa förslag var något som delar av den rödgröna majoriteten i Borlänge sa att de skulle göra innan valet 2014. Nu är det dags att agera!

Sebastian Karlberg, vårdbiträde Borlänge kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons