Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Gör som Finland - rädda maten och jordbruket

Annons

Finske jordbruks- och miljöministern Kimmo Tiilikainen lovar nu att finska staten kommer köpa mat med respekt för de regler som gäller för landets egna matproducenter. Finland gör därmed det som Sverige inte förmår sig till. Vid upphandling av livsmedel ställs nu samma krav på ansvarsfull produktion som det egna landets djuruppfödare måste följa.

Vi representanter för organisationer som organiserar årets Naturbrukskonferens - som håller till i Broddetorp i Falköpings kommun den 20-22 oktober i år - kräver nu av riksdagspartierna i Sverige att de omedelbart följer det finska exemplet.

Det får vara slut på att politiker ser sig som miljö- och djurvänner genom krav på det svenska jordbruket för att sedan inte leva som de lär. I stället tillåts offentlig upphandling av mat som inte lever upp till de krav som politikerna själva ställt på produkter från svenska jordbrukare.

I praktiken kommer det finska beslutet att innebära en ökad andel inhemska råvaror i offentliga kök med de högre ställda krav på ma tsom gäller i de flesta nordiska länder. Principbeslutet, som gäller per omgående, förväntas ha stor betydelse för efterfrågan och skapa arbetstillfällen i regionerna.

Beslutet ökar skatteintäkterna med en lönsammare finländsk matproduktion och en bättre handelsbalans som resultat. Även kommuner och landskap som motsvarar landsting i Sverige uppmuntras till att ta in dessa mål och principer i sina tjänste- eller upphandlingsstrategier.

Genom beslutet vill man också öka användningen av exempelvis ekologisk mjölk och salmonellafria ägg, fortsätter Kimmo Tiilikainen.

Det är dags för svenska politiker att gå från ord tillhandling i frågan om kvalitén på maten och skapandet av ett livskraftigt familjejordbruk i hela landet.

Finland visar vägen. En ryggradslös anpassning till EU måste ersättas med att kräva att svenska krav på jordbruksprodukter ska gälla i Sverige så långt det går på samma sätt som svenska kollektivavtal ska gälla. Makten över maten och jordbruket bör bygga på matsuveränitet, på rätten för Sverige att trygga sin egen livsmedelsförsörjning.

Vi uppmanar alla partier att lyssna på små- och medelstora bönders krav och ge gensvar. Kravet på matsuveränitet och ett omedelbart efterföljande av Finlands modell för offentlig upphandling har stöd hos lokala aktionsgrupper på landsbygden, miljövänner och solidaritetsrörelsen.

Dessa värnar alla om småbrukare världen över. Vi inbjuder alla till diskussion om maten på våra bord i Sverige, det svenska jordbruket och landsbygdens framtid.

Ellie Cijvat, styrelseledamot, Jordens Vänner

Thomas Gunnarsson, sekreterare, Familjejordbrukarna

Birgitta Hedström, ordförande Odlarföreningen Små Frön,Broddetorp

Torgny Östling, ordförande, NOrdbruK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons