Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Fruktansvärt nedvärderande att teckna undersköterskor som streckgubbar – Landstinget Dalarna måste be om ursäkt

Annons

"Vem ska du träffa i vården?" frågar Landstinget Dalarna medborgarna i en bildbroschyr.

Är det läkaren eller sjuksköterskan som i broschyren tecknats med kropp, kläder och ansikte – eller är det en undersköterska utan kropp, kläder, ansikte och med endast en hand?

Den tecknade bilden som ska föreställa yrkesgruppen undersköterskor i landstingets broschyr är så fruktansvärt nedvärderande mot denna landets största yrkesgrupp.

LÄS MER: Landstingets kritiserade illustration görs om: "Ber om ursäkt till de som tagit illa vid sig"

Dessvärre så märker medlemmarna i Kommunal ofta av detta synsätt trots att vi vet att vården inte skulle fungera utan just undersköterskorna. De allra flesta som uppsöker svensk sjukvård träffar en undersköterska och deras yrkeskunnighet och erfarenhet är ovärderlig för både sjukvården och omsorgen om patienter och anhöriga runt om i landet.

Men när det kommer till anställningsförmåner eller extra ersättningar så omfattas sällan undersköterskorna av detta.

Att Landstinget Dalarna nu tar tillbaka broschyren är såklart inget annat än en självklarhet, eftersom den aldrig någonsin borde ha funnits. Att någon kom på idén, alldeles säkert förankrade den hos några till och sedan tryckte upp och distribuerade ut den är verkligen under all kritik!

Alla yrkesroller behövs och är en viktig del i vårdkedjan. Läkaren klarar sig inte ensam och inte heller sjuksköterskan och det är när alla yrken får komma till sin rätt tillsammans som verksamheten kan bli den allra bästa.

Inom de närmaste åren vet vi hur stora rekryteringsbehoven är inom välfärden och undersköterskor är ett bristyrke där det krävs stora investeringar och insatser för att få fler att välja att utbilda sig, men också vilja och orka stanna kvar i yrket.

Kommunal har flera förslag på lösningar för att möta behoven både nu och i framtiden.

Det handlar om arbetsmiljö – att få känna att kollegorna är tillräckligt många för att kunna göra ett bra jobb och att det finns tid och möjlighet till återhämtning.

LÄS MER: Lina besviken undersköterska – yrkesrollen illustreras av landstinget som streckfigur: "Jag blev rent ut sagt förbannad"

Det handlar om att bli sedd och lyssnad på – att kompetensen tas till vara och att de som kan verksamheten bäst får vara delaktig i beslut som tas.

Det handlar om lön och ett hållbart arbetsliv där du ska kunna arbeta heltid fram till pension.

Och framför allt – en arbetsgivare som värderar all sin viktiga personal och som visar sin uppskattning. Som inte gör skillnad på eller nedvärderar vissa yrkesgrupper.

Vi fördömer starkt när personalgrupper ställs mot varandra, när olika yrkesgrupper behandlas olika och när medlemmar i Kommunal värderas sämre och som mindre värda – det är helt oacceptabelt!

Vi kräver att Landstinget Dalarna ger alla undersköterskor en stor ursäkt och i stället visar hur viktiga och betydelsefulla de är för sjukvården i Dalarna.

Undersköterska är en profession som kräver och förtjänar respekt!

Malin Ragnegård, avdelningsordförande, Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons