Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: ”Folkmusikens hus hotat om SD får mer makt”

/

”Nätverk och aktiviteter har skapats i folk- och världsmusikmiljön för att göra motstånd mot en högerpopulistisk kultur- och människosyn”, skriver Per Gudmundson, vid Folkmusikens hus - som menar att verksamheten är hotad om SD får större inflytande.

Annons

Susanne Lazar, vice ordförande i landstingets kultur- och bildningsnämnd, hade i fredags en angelägen debattartikel införd om SD:s kulturpolitik. Denna skulle innebära en nedskärning av landstingets kulturanslag med 40 miljoner, och enbart ”svensk kultur” skulle stödjas. Jag utgår ifrån att det bara är ett förbiseende, att Folkmusikens hus och Mentalvårdsmuseet i Säter är de enda av 16 landstingsstödda kulturverksamheter, som inte omnämns i artikeln.

Det är i vilket fall beklagligt, då dessa två förmodligen kan räknas bland dem som har det starkaste hotet om nedläggning över sig, om SD skulle få större inflytande. Enligt den medielogik som säger ”syns man inte, så finns man inte” blir det därför viktigt att ge en kompletterande bild.

Det är inte min sak att föra Mentalvårdsmuseets talan, men det känns ändå viktigt att säga något i detta sammanhang. Historien om svensk mentalvård må vara svensk, men i de fascistiska och nazistiska underströmmar som ryms inom högerpopulismen har berättelsen om de svagaste och mest utsatta i samhället knappast någon plats. Denna del av vår sociala historia berättas idag med stor tyngd på Mentalvårdsmuseet i Säter.

Folkmusikens hus driver flera verksamheter som syftar till att skapa kulturmöten och motverka rasism. Det internationella folk- och världsmusiklägret Ethno beskrivs av unga folkmusiker från hela världen som ”en vaccination mot rasism”. Folkmusikens hus tog initiativ till manifestationen ”Spelmän mot främlingsfientlighet”, mot extremhögerns försök att exploatera spelmansstämmorna i Bingsjö, Delsbo och Boda som uttryck för en etniskt ren, svensk kultur. I Folkmusikens hus länsmusikuppdrag är konserter med musik som spränger gränser mellan genrer och kulturer en bärande del. Detta sammantaget skördar knappast några lagrar i kretsar med en essentialistisk kultursyn byggd på etnicitet.

Ett problem i dagens kulturjournalistik och debatt är det stigma som ligger som en skugga över kulturuttryck med förledet folk-. Dels bottnar detta i begreppens ideologiska kopplingar till bruna rörelser på 1930-40-talen. Även SD:s och andra högerpopulisters sätt att återigen sammankoppla folkmusiken med etniskt ren svenskhet, gör den problematisk för många. Dessa kulturuttryck målas inte sällan in i ”det bruna hörnet” och ses på med misstänksamhet. Det är oroväckande, då dessa rörelser i dag gör stora insatser mot rasism och för ett inkluderande och öppet samhälle. Efter riksdagsvalet 2010 tog Sveriges hembygdsförbund starkt avstånd från SD:s kulturpolitik. Samtliga folkmusik- och dansorganisationer har gjort likadant. Nätverk och aktiviteter har skapats i folk- och världsmusikmiljön för att göra motstånd mot en högerpopulistisk kultur- och människosyn. Om nyhetsvärdet i dessa insatser uppgraderades, skulle de kunna ses av fler som exempel på ett brett och folkligt motstånd.

Per Gudmundson

Verksamhetschef, Folkmusikens hus

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons