Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De enskilda vägarna är viktiga

Annons

Folkpartiet värnar om det enskilda vägnätet. Vi anser att man inte ska sänka bidragsprocenten för 2003. Det är viktigare att sköta de vägar som finns än att bygga nya.

Cirka en miljon människor bor vid enskilda vägar och trafiken på enskild väg utgör 4 procent av det totala trafikarbetet på svenska vägar. Vägverket ger stöd till enskilda väghållare för 75 000 kilometer väg. Vanligt är att kommuner också ger bidrag till enskild väghållning.

Regeringen beslutar i december varje år om det anslag som Vägverket får använda till enskilda vägar. För 2002 är det 584 miljoner kronor. För 2003, det vill säga det som betalas ut våren 2004, bedömer Vägverket att regeringen kommer att anvisa ungefär samma belopp. Eftersom kostnaden för väghållningen beräknas öka skulle pengarna då inte räcka till mer än 55 procents bidrag.

Folkpartiet noterar att en statlig utredning konstaterat att de aktuella vägarna sköts effektivare och avsevärt billigare av enskilda väghållare än av staten.

Jag kommer att verka för att beslutet som Sveriges regering ska fatta i december 2002 ger tillräckligt anslag för att bibehålla bidragsandelen. I förhållande till Vägverkets hela budget handlar det om en struntsumma!

LENNART FREMLING
RIKSDAGSLEDAMOT 91-98
REDO FÖR COMEBACK -02

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons