Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna sviker förståndshandikappade

Annons

Under 100 år har utvecklingsstörda vuxna personer isolerats på anstalter. Endast sedan några decennier får de stanna kvar i sina kommuner. Där ska de få bostad och en meningsfull daglig verksamhet. I den ska de få träning i att klara sig själva, undervisning, motorisk träning och arbetsträning.

Som stimulans och för att öka motivationen ska de få en habiliteringsersättning. Det rör sig oftast om cirka 30 kronor om dagen. Det har rekommenderats av departementschefen i handikapplagen LSS och det har de fått ända sedan dagcentren infördes för över 30 år sedan.

Nu har ett antal kommuner i Dalarna upptäckt att man kan beröva de fattigaste medborgarna denna ringa ersättning, eftersom det inte står i lagen. Så har man gjort i Falun, Älvdalen, Mora, Orsa, Malung, Leksand och Vansbro (min sommarkommun).

Dalarna är unikt! I övriga Sverige förekommer sådant beslut endast i Lycksele och Svedala.

Man frågar sig om de förståndshandikappade är särskilt illa sedda medborgare i Dalarna? Eller om förtroendemän i Dalarna saknar empati och förståelse för sina mest anspråkslösa medborgare?

På detta sätt tillskansar sig kommunen en otillbörlig fördel av personer som står under deras beroendeskap - personer som de ska skydda mot just sådana övergrepp som de själva utför.

För mig framstår detta beslut som djupt omoraliskt - man sviker både sin uppgift som förtroendeman och respekten för sig själv. Bara skammen återstår.

KARL GRÜNEWALD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons