Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Selmastaty

Annons

Er kunnige och objektive ledarskribent, Hans Lindqvist, skrev ett post skriptum på ledarsidan den 20 juni: "Varför Falun försummar Selma Lagerlöf".

En artikel som jag trodde skulle väcka kulturförvaltningen och mång andra intresserade i denna fråga, genom att inkomma med en massa insändare och påstötningar att det är hög tid att äntligen förverkliga idén om en lämplig staty av Selma Lagerlöf värdig henne och Falun.

Våren 2001 fick tidningens läsare rösta om bästa platsen för en Selma-staty, vilken varit på tal många gånger genom åren, 308 stycken röstade på tio-talet platser, där majoriteten, 90 röster, föreslog Geislerska parken.

Jag är dock av den åsikten, att en staty av Selma ej skall konkurrera med de statyer, som redan finns på alla de torg i Falun, som innehar dylika men ändock blev föreslagna i likhet med Geislerska parken, vilken ju har redan den trevliga lilla Bubo-statyn med Dalarnas landskapsdjur berguven.

Nej, statyn med Selma bör finnas i nära anslutning till Dalarnas museum, som inrett det speciella arbetsrum i vilket Lagerlöf vistades. Det är många tillresande Lagerlöfsälskare, som kommer till Falun särskilt för att se detta i detalj återuppförda rum på museet.

Många besökare är kanske handikappade och har svårt att förflytta sig till andra platser av Falun för att se även på den eventuellt där uppförda statyn.

En bättre plats för denna får man då leta efter än den till museet gränsande Medborgarplatsen vid Faluön. Den har en stor, fin grönyta omgiven av en rad befintliga sittplatser.

En praktfull staty av Selma Lagerlöf skulle verkligen där fylla sin plats i mitten av den stora, gröna rektangeln, som nu synes ligga så öde.

Varför inte placera en kopia av samma fina, stora staty på en sittande Selma, vilken nu pryder sin plats i Sunne, Värmland?

Då får man båda de mest sevärda objekten av Selma koncentrerade inom bekvämt räckhåll i Falun. Vad säger kulturnämnden om detta?

Och visst är väl Selma, som skrev några av sina mest betydande verk, såsom "Nils Holgersson", "Jerusalem" och "Herr Arnes pengar" i residensstaden Falun, där hon hade sin storhetstid, värd att äntligen få en staty som bekräftar detta!

Många förknippar ju henne mest till Mårbacka i Värmland och vet knappt om att hon bodde så många år i Falun.

I stället för att utlysa någon ny tävling för konstnärer att komma med lämpliga förslag, så tycker jag, att de kostnaderna kan överföras till inköp av förslagsvis en replik på statyn "Den sittande Selma i Sunne".

Finansieringen måste kunna lösas på något sätt genom att finna några sponsorer eller mecenater, som kan bidraga med generösa gåvor.

Likaväl som Falun fått ett världsarv måste staden snarast se till att få fram en värdig staty av världskända Selma Lagerlöf. Vilket ytterligare skulle locka hit flera turister och Lagerlöfsbeundrare.

Ju förr Selma kommer på plats - ju mer lönande är det för Falun.

LARS-ERIK NORDANBORG

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons