Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för handling!

Annons

Socialdemokraterna fick behålla makten med hjälp av v, mp och Ken Swedenborg och de har skrivit om ökad jour i Västerdalarna i verksamhetsplanerna både för 2007 och 2008_ och sen händer ingenting. Jag skrev i februari i år åter en interpellation om vård på lika villkor till Ingalill Persson med tre frågor. På landstingsmötet i juni fick jag svar.

1. Vilken form av jourverksamhet är planerad i Västerdalarna?

Svar: Det strävas efter förlängt öppethållande under vardagar fram till 19.00. Helger ska förstärkas med tillgång till jour i Malung och Vansbro.

2. När kan detta verkställas?

Svar: Arbetet med att beskriva möjligheter och svårigheter med att verkställa uppdraget pågår. Bland annat innebär den tänkta förändringen svårigheter att uppfylla arbetstidslagens krav liksom tillgången på läkare. För närvarande är siktet inställt på att öka jouröppet i höst.

3. Borde inte landstinget tillskjuta pengar till Norra och Västra närsjukvårdsområdet så att de kan bemanna med stafettläkare i likhet med i Ludvika?

Svar: I 2007 års budget har landstingsstyrelsen tillskjutit 2,4 Mkr för ändamålet att utöka verksamheten i Malung och Vansbro. Att anlita stafettläkare är en nödlösning som inte är acceptabel alla gånger. Dels har det blivit svårare att få tag i stafettläkare dels har det allt för många gånger hänt att de läkare som kommer inte uppfyller kraven.

Det är inte bara i Västerdalarna det saknas allmänspecialister (alltså distriktsläkare, mitt förtydligande). Det är dessvärre en företeelse som snarare är regel än undantag. Rekryteringsaktiviteter pågår ständigt. Förhoppningen är, att vakanser skall kunna fyllas så småningom. När så skett, underlättas också möjligheten att utöka öppethållandet och bättre tillgodose den efterfrågan på tillgänglighet som finns.

Jag tycker att det är mycket vaga svar jag fått av Persson. Det är mycket snack runt omkring. Någon vilja att genomföra det som beslutats tycks inte finnas. Landstinget köpte stafetter för 110 Mkr under 2006. Att rekrytera så många läkare som behövs i Dalarna kommer att ta tid. Jag vill säga till Ingalill Persson: Det är dags för handling! Nu!

ELISABETH LINDÉN BRANDT

är centerpartiets oppositionsråd i landstinget.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons