Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att hoppa av 3G-utbyggnaden?

Annons

På Miljöcentrums hemsida har Björn Gillberg ett inlägg riktat till kommunerna:

"Miljöcentrums medarbetare sedan många år, gått igenom den vetenskapliga litteraturen inom området... Vår ståndpunkt är i nuet, att man vare sig kan hävda att aktuella exponeringar från ansökta mobiltelefonmaster är farliga eller ofarliga. I en sådan situation är det enda rätta att tillämpa den så kallad försiktighetsprincipen..."

Sömnforskare Torbjörn Åkerstedt har i studier påvisat försämrad sömn för den som sover intill en elektrisk väckarklocka.

I Sverige beräknas, utbyggnaden av 3G uppgå till 70-100 miljarder. Om man försiktigt räknar med ett avkastningskrav på 15 procent, så blir det 15 miljarder per år. Det ska abonnenterna ska betala.

Någon har räknat ut att om 3G-mobilen får 650 000 nyttjare på tre år blir det 23 000 kronor per person och år för att täcka, avkastningskraven. Därefter tillkommer återbetalning av lån med cirka 10 000 per person och år, om antalet mobilanvändare uppgår till en miljon i tio år.

Vilken vanlig löntagare, arbetslös, tonåring eller de allt fler sjukskrivna, har råd att betala 2 750 kronor per månad plus moms i abonnemangsavgift och kostnader för drift och tjänster?

Telecomexperter på det ansedda brittiska, marknadsföretaget Datamonitor rådde i höstas Europas telefonföretag att hoppa av 3G-utbyggnaden.

EKONOMISK MILJÖVÄN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons