Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cementerar nyliberala principer

Annons

Svar till Carl Ström.

I sitt svar på min replik misstänkliggör Carl Ström mig för att jag "självutnämnt" gör mig till tolk för "vanligt folk", och det är tydligen mycket suspekt. Det kan tänkas att Carl Ström har rätt, men jag har försökt företräda "vanligt folk" i tjugo år som folkvald och jag tänker försöka använda mina erfarenheter till att göra det även i framtiden.

Carl Ström vill att allt ska mätas med marknadens mått, men jag tror att det är klokast att mäta världen med människans mått. Människa är människas glädje - trots allt. Det är min absoluta övertygelse att för att ett samhälle ska fungera krävs det att demokratin upplevs som verklig, att det finns valmöjligheter i olika politiska frågor och att maktutövarna kan ställas till ansvar.

Den gemensamma valutan ska enligt sina arkitekter pressa fram omfattande avregleringar av arbetsmarknaden och ge minskade offentliga utgifter.

I EMU kommer väljarna att ställas inför beslut utan alternativ. De ska kunna rösta men inte välja.

Det är naturligtvis ingen tillfällighet att Carl Ström gillar EMU eftersom han är anställd av Svenskt Näringsliv (före detta SAF) som av ideologiska skäl, inte ekonomiska, driver frågan. EMU är ju baserat på ett fördrag som för evigt vill cementera nyliberala principer, som ger marknadskrafter och därmed kapitalet större makt, politiken mindre. Det enda verktyg "vanligt folk" har är politiken eftersom de inte äger kapitalet.

BENGT-OLA RYTTAR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons