Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bysamfälligheten och huvudlössen

Annons

I radio, tv och i pressen har meddelats att huvudlössen ökat i antal och finns nu i livskraftiga kolonier bland i synnerhet ungdomar.

Bysamfällighetens viltforskningsstation ser med stor tillförsikt på utvecklingen då huvudlössen tillhört den rödlistade och utrotningshotade arten av den svenska faunan.

I många år har viltforskningsstationen i smyg inplanerat importerade löss från utlandet, vilket nu äntligen börjat visa resultat. Forskarna kommer nu att i vetenskapligt syfte studera lössens rörelser och matvanor. Sålunda kommer lössen att förses med radiosändare och ett stort antal lösspejlare kommer att anställas.

Viltforskningsstationens styrelse anser att skattebetalarnas pengar på detta sätt kommer till stor nytta. Forskarna avser att till regeringen anhålla att alla preparat som finns på apoteken och som är avsedda att skada huvudlössen, skall förbjudas.

En särskild polisstyrka för detta ändamål att beivra överträdelser, skall tillsättas. Allt för att behålla mångfalden, säger viltforskningen och Naturvårdsverket.

För rapporten svarar Errge

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons