Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg med respekt!

Annons

Det byggs mycket i Borlänge just nu men sker det med hänsyn? Det kommersiella har företräde – mänsklig miljö får stå tillbaka. Den handels-industriella verksamheten tränger sig otillåtligt på och ut hundraårig bebyggelse.

Detta är fortsättningen på den politik som förts i Borlänge under flera decennier och medfört problem. Det är tid för annat - någon som håller ett vakande öga över processen. Någon som ser till att det gamla värdefulla som finns kvar - blir kvar - på ett respektfullt sätt. Brutalitetsstämpeln avlägsnas. Den funktionen fanns inte – finns inte idag!

Det är ingen som har som huvuduppgift att skärskåda alla byggstenar som läggs till staden och att de passar ihop med det som redan finns. Ingen som nickar gillande eller skakar ogillande på huvudet över nytillskotten Är all estetisk översyn avskaffad i kommunen?

Jag har några frågor inför nuvarande och framtida byggenskap. Är Borlängeborna med-vetna om att våra gamla vackra byar uppenbarligen kommer att vanprydas av en påträngande industribebyggelse? Vem ger klartecken till detta?

En annan är hur det kan komma sig att länsstyrelsen, länsantikvarien, ger klartecken till detta ? (uppgift från stadsbyggnadskontoret). Är det viktigare att fylla upp mark med byggnader än att se till helheten i det som redan finns och många anser vara den fungerande gamla bebyggelse som är hjärtat i Borlänge – i Sverige?

Och vem har bestämt att det är i sin ordning att det gamla Islingby ska tryckas ihop till en rest: något som saknar helhet och framtid?

Det saknas en helhetssyn på stadsmiljön och det verkar som att aktören stadsmakten tillåts överrösta livsvillkoret god miljö!

Till skillnad från en del andra städer saknar Borlänge ett organ bestående av vanliga med-borgare som har rätt att yttra sig om stadens utveckling, ett råd som får yttra sig i byggnadsärenden. I Borlänge med sin blandning av gammalt historiskt och nytt borde ett sådant organ upprättas.

Om det är nödvändigt med tillväxt i staden så kan det vara bra med tidsbestämda beslut men det betyder inte att allt släpps fritt utan tanke på harmonin i helheten. De historiska lagren i staden måste få bli synliga var för sig men samtidigt vara i samklang med varandra!

Observer

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons