Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg en husfabrik i Ludvika

Annons

Jag nämnde i en av mina tidigare insändare att man i våra trakter borde uppföra en husfabrik, som tillverkar lättfraktade trähus för katastrofbruk. Till katastrofer hör också krig. NATO, läs USA, bombar i Afghanistan, Irak och andra länder och sprider död, förintelse och miljöförstöring.

Det är viktigt att de utsatta familjerna snabbt får hjälp. När man bygger hus ska man tänka på att inkludera energi, avlopp etcetera.

Varje hus bör utrustas med solpaneler för att få el och enkla kaminer som kan eldas med allt från husdjursspillning till ved. Husen bör utrustas med biotoaletter. Maten kan man också ombesörja. Det finns mjölkpulver, pulvermos, torkat kött etcetera.

Jag och min hustru utförde förra året ett översättningsuppdrag för en tysk firmas räkning, som har etablerat en industri för tillverkning av solpaneler i Gällivare. Firman, med säte i Bonn, heter Solar World AG och är störst i världen när det gäller solpaneler. Denna firma skulle säkert vilja delta i detta projekt.

FN borde vara intresserat av att delta i en verksamhet av detta slag. FN kan omfördela pengar från andra dåliga projekt, och de är många, till detta handfasta projekt. Är FN tungrott får man väl vända sig till de något mindre tungrodda byråkraterna i Brüssel.

En annan möjlighet är att ett antal länder, till exempel Sverige, Tyskland, Norge och Frankrike driver projektet gemensamt. Dalarna har bra virke och bra arbetskraft, Tyskland har know-how, Norge har, förutom pengar, kunnandet när det gäller kaminer av olika slag. Frankrike kan leverera billigt ekvirke till takstolar och syll.

I sista hand kan väl Sverige själv stå för initialkostnaderna och själv ta hand om projektet. Det går hur lätt som helst att få fram pengar ur den nationella budgeten. Stryk den så kallade Östersjömiljarden och satsa dessa pengar istället i Västerbergslagen.

Den första Östersjömiljarden kastades bort på meningslösa projekt i Baltikum. Därför krävde riksdagens revisorer en ordentlig redovisning, men fick nej av riksdagen.

Istället satsade riksdagen ännu en miljard till Baltikum.

Sveriges riksdag satsar flera miljarder på att flytta jobb från Sverige till Baltikum. Vore det inte bättre att satsa dessa pengar på att skapa nya jobb i Sverige och Bergslagen?

BIRGER HANSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons