Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande kunskap sänker jägarkåren

Annons

Svar till Larsa Sellman:

Tack för ditt erbjudande att låna jägarskolans kurslitteratur. Men jag tror inte att det är mina naturkunskaper som är problemet.

Om jag trodde det var någon idé skulle jag vilja bolla över erbjudandet till de många äldre jägare som får fortsätta jaga på dispens utan några kunskapskrav. Av inläggen i rovdjursdebatten att döma, har de hämtat sitt vetande och sin inställning till djur och natur från böcker om storviltsjakt från förra sekelskiftet.

Tyvärr tror jag inte de är mottagliga för de senaste femtio årens revolutionerande forskningsrön inom ekologi. Dels därför att de tror att de redan kan allt som är värt att veta, dels därför att de troligen inser att denna kunskap hotar deras särintressen.

Här tror jag det grundläggande problemet ligger: Ju ihärdigare de ger uttryck för en kunskapsnivå som ligger under genomsnittet, och för en attityd som går på tvärs mot de miljöpolitiska grundvärderingarna, desto mer kommer det att gå upp för svenska folket att det nuvarande jaktsystemet håller på att göra sig omöjligt.

I längden är det ohållbart att lägga ansvaret för viltvården på en grupp som systematiskt motarbetar och saboterar de demokratiskt fastlagda naturvårdspolitiska målen.

Ju längre kåren låter stollar och kriminella stå för argumentation och praktiskt handlande, medan majoriteten sansade och vettiga jägare tiger, desto snabbare jobbar man på sin egen undergång.

För dig tycks emellertid det stora problemet vara att jag skriver under signatur. Om du kan ge en vettig förklaring till varför detta är så jobbigt för dig så ska jag ringa till dig och berätta vem jag är.

VARGEN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons