Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgarna lekte EMU

Annons

Förutom att EMU innebär att demokratin över den ekonomiska politiken i stort avskaffas så är ett medlemskap förknippat med stora ekonomiska risker.

Ekonomierna ser väldigt olika ut, och det innebär att man ligger olika i konjunkturerna, och därför behöver man också kunna anpassa valuta och ränta efter de förhållanden som råder i ett visst land.

Eurons värde, och räntan i euroområdet bestäms genom ett eurogenomsnitt. Det innebär att de länder som inte ligger exakt på genomsnittet drabbas negativt av detta.

Tyskland och Portugal upplever just nu en jobbig lågkonjunktur. Det enda rimliga då är att räntan för dessa länder ska sänkas, och att deras valutor ska sjunka i värde. Men det kan inte ske, för de är med i EMU. Det enda man får göra nu är att skära ner inom offentlig sektor och sälja ut statliga företag.

Om vi går med i EMU är det högst sannolikt att även vi kommer att drabbas av en kris som inte slår lika i hela euroområdet, och då hamnar vi i samma situation som Portugal är i nu. Då kan vi inte ta oss ur problemen med en egen valuta och ränta, och vi får inte föra en konjunkturbekämpande politik. Resultatet blir kraftigt ökad arbetslöshet och stora nedskärningar inom offentlig sektor.

Det var det som drabbade Sverige i början av 90-talet, då den borgerliga regeringen lekte EMU och knöt kronan till ecun (eurons föregångare).

LARS HANDEGARD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons