Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blonda, blåögda våldsverkare

Annons

Den typiske våldsmannen är, i mångas ögon, en okänd galning som överfaller kvinnor utomhus nattetid. Den här bilden är dock snarare undantag än regel. Det visar undersökningen "Slagen dam", som nyligen har genomförts av brottsoffermyndigheten och forskare vid Uppsala universitet.

Faktum är att den allra vanligaste platsen där våldsbrott mot kvinnor äger rum är kvinnans eget hem.

I hälften av alla våldsbrott mot kvinnor utövas våldet av en för kvinnan känd man. I två tredjedelar av dessa fall är förövaren dessutom en man som kvinnan har eller har haft en sexuell relation med.

Var tionde dag misshandlas en kvinna till döds i Sverige av en närstående man.

Av de kvinnor som utsätts för våld av sin nuvarande make eller sambo har åtta av tio en make född i Sverige.

Vilka slutsatser kan man dra av detta? Jo, att vi blonda, blåögda svenska män är duktiga på att våldta, misshandla och ta livet av våra kvinnor.

Det här är dock inget man pratar om. Det är lätt att skjuta ifrån sig problemet och låtsas som att det rör andra, men inte en själv. Detta är rasisterna snabba att utnyttja.

I sina hetskampanjer skyller de våldet mot kvinnor på "invandrarna", "muslimerna" och så vidare. Genom att lägga skulden på "de andra", får man ryggen fri och slipper ta ansvar för vad som sker i ens egen närhet.

När man stöter på rasisternas propaganda är det en sak som är viktig att komma ihåg: Våld mot kvinnor är något som finns över hela världen och som har funnits i alla tider.

FREDRIK HALLOR

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons