Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn och varg inte farligast i skogen

Annons

I en insändare i NLT den 22 juli undrar en signatur "Förundrad" om han ska skylla på sig själv om han blir dödad eller lemlästad av björn.

Har han i det tänkta angreppet blivit tystad för gott, verkar frågan obefogad eftersom han då har berövats förmågan att över huvud taget kunna skylla på någon, om han inte menar sig så där i efterhand kunna slunga ut sitt anatema där uppifrån, eller, hemska tanke, från svavelosande trakter på lägre nivå.

Annars är det väl så, att om han obetänkt släpper sin hund i trakter med björn, så har han nog sig själv att skylla.

Vi känner igen scenariot. Hunden stöter på en björn och börjar väsnas med nallen.

Denne blir retad och anfaller. Hunden flyr mot husse med björnen efter sig och när loppet närmar sig jägaren, det är då dramatiken utspelar sig.

Själv har jag fyllt 88. Under dessa mina levnadsår har mig veterligt ingen människa i detta land dödats av vilddjur, och de som skadats tycks enbart ha varit jägare, förutom någon vettvilling som stuckit huvudet i något björnide.

Däremot har under min levnad ett flertal människor och ett stort antal hundar berövats sina liv av vådaskjutande jägare.

Ska man därför göra livet säkrare för oss skogsströvare, svamp- och bärplockare, motionärer och även jägare, så vore det mest radikala att jägarna gjorde rent hus med sig själva eller lät sig reduceras i antal.

KNUT OTTOSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons