Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bit i det sura äpplet och säg ja

Annons

Det starka socialdemokratiska partiet som vi har här i Sverige, tänkte ju under sjuttiotalet förstatliga hela landet via Meidnerfonderna. Detta hade till följd att de förlorade valet till borgarna 1976.

Efter att ha innehaft regeringsmakten ända sedan trettiotalet kom valförlusten som en chock för socialdemokraterna. Det fanns till och med höjdare inom partiet som lovade att de skulle ställa till ett helvete för borgarna.

Det var inte nådigt att ta över regeringsmakten med en oresonlig opposition. Sverige hade ju dessutom redan hamnat i utförsbacken efter oljekrisen 1973, när oljeländerna inte längre hade råd att skänka bort sin olja till västvärlden.

Den högre oljeräkningen som landet fick vidkännas borde vi betalat med att arbeta mera och kräva mindre, men i stället så höjde vi våra löner och påbörjade ett utlandslån för att bibehålla vår konsumtion och standard, ett handlingssätt som är ohållbart i längden.

Detta drog med sig höjda priser på varor och tjänster och en enorm inflation fick vi på köpet, som bäddade för devalveringar av kronan, för att vi över huvud taget skulle få sälja våra produkter till utlandet.

Vådan av denna politik ser vi i dag genom att det fattas pengar överallt. Den nya regeringen upprepade gång på gång att vi måste rätta oss efter omvärlden men det var också fel, vi här i lilla Sverige kunde tydligen bestämma allting själva enligt oppositionen.

Verkligheten är den att vi är helt beroende av hur övriga världen styr och ställer, den som tror något annat är endast önsketänkande.

Ta en titt på jordgloben den kan man inte manipulera den är skalenlig, leta på Sverige, då borde man förstå att vi är helt beroende av omvärlden.

Därför bör vi bita i det sura äpplet och rösta ja till euron.

ERIK MAGNUSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons