Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

bin Ladin skulle självdö om vi slapp alla krigen

Annons

Min förra insändare var mest ämnad som ett skämt och därtill inspirerat av Janssons okonventionella språkbruk. Ett klargörande: Jag känner mig inte smittad av massmedial propaganda. Sjukdomen ligger i generna. Jag är född pappskalle. Sjukdomen benämns pacifism och har kvalfulla symptom, som växer med åren.

Ett av symptomen heter blåögdhet. Och de blå ögonen är förblindade inför tanken att krig löser världens problem.

Förnedrande social misär gör att det mullrar och jäser på många håll i världen. I sin nöd hoppas människor finna lösningen hos sådana som bin Ladin. bin Ladin blir halmstrået och i takt med bombningarna växer sig bin Ladin allt starkare. bin Ladin är månghövad och allestädes närvarande.

Med lite god vilja och alla miljarder som kriget kostar, skulle man efterhand kunna lindra misären. Och strålglansen kring bin Ladin skulle avta. I en bättre värld, utan ödeläggelse och svältdöd, där skulle bin Ladin självdö.

Mätta människor är resonligare och modet växer, tills de själva tar sina fähundar till ledare i kragen och lyfter ut dem.

Mätta människor är inte disparata. De orkar ägna tid och kraft till eftertanke och klarsynthet.

Palestina och Israel är exempel på att krig inte utrotar terrorism. Det mångfaldigar den. Det är synd om båda folken, som tvingas leva som fångar under lagen om orsak och verkan.

Ovanstående torde av många uppfattas som utopiskt och naivt och med tanke på mångtusenåriga krigiska traditioner, så är det kanske också det. Men nog vore det skönt att få leva i en trygg och fredlig värld, där man kunde se tillbaka på gångna tiders ständigt rustande för krig.

NILS ASPENSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons