Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigare boende?

Annons

Onsdagen den 18 juni gästades Ludvika av stiftelsen Sverige i Europas Ja till Euron-kampanj, en av näringslivets många kampanjer för att få det svenska folket att rösta ja till elitprojektet EMU. Med löften om lägre boendekostnader försöker man få folk att rösta ja.

Hela argumentationen bygger på antagandet att euroräntan för alltid kommer att vara lägre än den svenska. Det är ett märkligt påstående eftersom räntan varit både högre och lägre i Sverige under den tid euron funnits.

Men det som är viktigt att komma ihåg är att låg ränta inte alltid är det bästa. Räntan ska anpassas efter den ekonomiska utvecklingen.

Har man massarbetslöshet och usel tillväxt, vilket euroområdet har, är räntan oftast lägre, för att försöka stimulera ekonomin, och när tillväxten är hög och arbetslösheten lägre, vilket den är i Sverige, är räntan oftast högre för att inte riskera överhettning i ekonomin.

Euroräntan är i dag lägre än den svenska av den enkla anledningen att det går sämre för euroområdet än för oss.

Att dessutom ha en gemensam ränta i Europa ställer till stora problem. De olika ekonomierna utvecklas olika och behöver då olika ränta. Euroräntan sätts efter ett genomsnitt, och passa många länder riktigt dåligt.

Exempelvis skulle Tyskland behöva en lägre ränta och Irland en högre ränta. Nu tvingas man till en gemensam ränta och det skadar båda ländernas ekonomier och de som får betala är löntagarna. I form av högre arbetslöshet och försämrad välfärd.

LARS HANDEGARD, UNG VÄNSTER

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons