Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut på lägsta möjliga nivå

Annons

Svar till Gunnar Fernkvist:

Centerpartiet har vid sin stämma i Umeå beslutat att använda federalism som ett begrepp för att förklara hur partiet ser på hur makt-

en ska fördelas i vårt land.

Begreppet decentralisering har vi ju använt länge, men partiet har ansett att det behövs flera uttryck för våra strävanden.

Detta förhållande har föranlett Gunnar Fernkvist att skriva en insändare där bland annat författaren George Orwell citeras. Man ska inte kasta sten, och speciellt inte i glashus, Gunnar Fernkvist, om man sitter i ett parti som hyllade den stat som George Orwell kritiserade.

När du ändå håller på och citerar uppslagsböcker, kan du ta och läsa vad Svensk Uppslagsbok skrev om Orwell: "Han slog igenom som författare med Animal Farm--- en internationellt observerad frän politisk satir, riktad mot Sovjetunionen, och skapade sitt förnämsta verk med "Nineteen-eighty-four"(1949; sv. övers 1950), en intensivt utförd samtidsskildring, vars huvudtes är, att total kollektivism leder till despoti; det är här närmast sovjetsystemet, som O. riktar sig emot."

Jag skulle vilja att du Gunnar Fernkvist tar och börjar med att förklara hur medlemmar i ert parti fortfarande hyllar detta av Orwell kritiserade system. Så kallat nyspråk, "frihet är slaveri", och så vidare är det i allmänhet folk på vänsterkanten som brukar använda sig av, exempelvis brukade ni kalla Östtyskland för en "folkdemokrati".

Om federalism, skriver du "Jag visste ju vad ordet federalism betyder, men slog ändå upp det i två uppslagsböcker".

Om du verkligen visste vad ordet betyder, så borde du ha känt till att ordet har skiftande betydelse i olika historiska sammanhang, och det är konstigt att dina uppslagsböcker inte heller har gjort dig kunnigare i det fallet. Jag vill återigen citera Svensk Uppslagsbok: "Federalister---I enhetsstater eller förbundsstater med stark centralmyndighet användes beteckningen om dem, som vilja upplösa enhetsstaten i ett statsförbund eller lossa på banden mellan ett statsförbunds delstater---".

Vi svenskar lever ju i ett land med en mycket stark centralmyndighet, och kommunpolitikerna får finna sig i att staten griper in och centralstyr på detaljnivå.

Man skulle här kunna säga att vi centerpartister vill att subsidiaritetsprincipen ska råda, och att beslut ska tas på lägsta möjliga nivå, men det begreppet är inte heller vare sig lätt att uttala eller förklara.

Centerpartiets partistämma säger nej till EMU, och vi i partiet betackar oss för uttryck som EU-maffian, som du slänger ur dig.

Om din kritik mot vårt parti är representativ för den debattnivå som EMU-motståndet ska föras på, så är jag rädd för att du motverkar ditt eget syfte.

MAURITZ BROPETTERS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons