Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslöjade minnen och tankar

Annons

En minnesbild från Afghanistan 1975.

Två småflickor står i mittgången i min buss och leker. De håller på sedvanligt sätt slöjan i mungiporna, och tränar sig på att "tappa" den vid lägligt tillfälle när en snygg kille passerar förbi. Sen vrider de sig av skratt!

I Singapore förbjöds nyligen slöja på alla flickor i skolan eftersom det ansågs störa harmonin mellan folkgrupperna. Gnäll från vissa grupper i Malaysia förstås - men det är inte så många år sedan debatten där gick hög om kvinnor i offentlig tjänst, banker etcetera, kunde bära heltäckande slöja.

I USA pågår ett antal rättsfall. Före den 11 september 2001 hände det att körkortsbilder med heltäckande slöja godkändes, ej därefter.

Muslimska kvinnliga vänner på Indonesien säger högt och tydligt:

"Vi avskyr alla arabiska flyktingar som kommer hit, speciellt deras kvinnosyn!"

I Sverige är ämnet censurerat och får ej diskuteras.

För en tid sedan klädde några svenska skolflickor ut sej i slöja. Tala om att bli utstirrade.

Slöjan är för konvertiter till islam en snabbväg till religiositet - man kan ju se hur religiösa de är, och de har då ingen anledning att besvara seriösa frågor i ämnet, den typ av frågor man diskuterar med intellektuella muslimska kvinnor i Malaysia och Indonesien.

Likaledes mördas muslimska kvinnor fortfarande hemma i köket - vilket den svenska polisen inte gör mycket åt på grund av rädsla att stöta sig med vissa delar av muslimsk kultur.

Vore det inte dags för massmedia att lite närmare granska polishandboken?

HARRY HARRYSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons