Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besannade farhågor efter maktskifte i Rättvik

Annons

Det började redan när den borgerliga majoriteten återtog makten i Rättviks kommun. Man kan tycka en liten men nog så viktig attitydförändring gjordes i målbeskrivningen för kommunen. I den stod att kommunen skulle vara en bra och tillåtande arbetsgivare. Men med den nya majoriteten togs ordet tillåtande bort.

Redan där visade majoriteten vilken personalpolitik som skulle gälla. Nu har snart fyra år gått och de sex partierna, c, fp, m, mp, kd, spi, talar i media om hur duktiga de varit. De har fått kommunens ekonomi i balans. Men det är ju en sanning med modifikation. För de två största verksamheterna, sociala tillsammans med barn och utbildningsnämnden, ligger fortfarande med mångmiljonbelopp i underskott. Och kollar man lite under "ytan" så hittar man en tickande bomb där tiden snart går ut.

När vi socialdemokrater gjorde arbetsplatsbesök vid kommunens vårdinrättningar besannades våra farhågor mångfalt. Personalen mår fruktansvärt dåligt! De som är kommunens största resurs borde väl må bättre, men i vår kommun kanske man inte prioriterar det mest dyrbara man har. Eller beror det på att det är mest kvinnor som arbetar på dessa arbetsplatser? De styrande tror tydligen att kvinnorna ska stå ut med vad som helst.

Det första vi mötte var en avdelning som vanligtvis har sex stycken i personalstyrkan men idag var de endast tre. Detta berodde på sjukskrivningar. Försöken att få in vikarier var fruktlösa då de tillfrågade antingen var upptagna med annat arbete eller så lämnades svaret: Aldrig mer Rättviks kommun. Vad var kvar att göra? Jo, som en sa: Jobba skiten ur sig! Klockan var elva och flera av de boende hade inte fått morgonbestyren gjorda ännu. Och detta var inte en engångshändelse utan dessvärre fick vi det bekräftat från fler avdelningar att detta var mer regel än undantag.

Men vi vill verkligen betona att personalen gör ett otroligt arbete, trots den egna hälsan som insats. De berättade också för oss att ett projekt som innebar ökad grundbemanning hade provats, men avslutats före utsatt tid. Trots att allt pekade på klara förbättringar på arbetsmiljön, sjunkande sjukskrivningar och en klart mer tillfredsställd personal. Och detta utan att göra en riktig utvärdering.

Än en gång ställer vi oss frågan: Hur länge skall de orka?

Vi socialdemokrater kallar inte detta för personalvård utan snarare vanvård av personal och grov misskötsel av kommuninvånarnas skattepengar.

SOCIALDEMOKRATERNA I RÄTTVIK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons