Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergslaget slår ännu ett slag för tågen

Annons

Vi inom intresseföreningen Bergs-laget, noterar med stor oro att SJ, redan efter ett års trafikerings-tid, vill omförhandla det femåriga avtalet med Tåg i Bergslag-en AB.

Avtalet mellan SJ och Tåg i Bergslagen AB utgår från SJ:s offert med förslag till trafikering och ekonomisk ersättning. Intresseföreningen Bergslagets styrelse finner det anmärkningsvärt att SJ nu vill frångå ingånget avtal.

SJ hänvisar till dels försenade fordonsleveranser och dels till brister i tågens funktion.

Enligt vad vi erfarit har tillverkaren kommit tillrätta med bristerna. Tillverkaren har vidare utarbetat ett åtgärdsprogram för att åtgärda övriga funktionsstörningar. SJ har, för övrigt, nyligen ökat trafiken i Mälardalen med samma typ av fordon från samma tillverkare.

Om SJ:s krav på mer än en halvering av trafikutbudet och nedläggning av tågtrafiken på vissa linjer skulle tillgodoses, skadar det allvarligt förutsättningarna för en regionförstoring och en god regional utveckling i Bergslagen. Detta strider mot intentionerna i den regionala utvecklingspolitiken, som riksdagen antog i december 2001.

Bland intresseföreningen Bergs-lagets medlemmar (30 kommun-er och 4 landsting samt region Värmland) finns ett brett politiskt stöd för att satsningen på utvecklingen av tågtrafiken är riktig och måste fortsätta.

Vi förutsätter därför att parterna gemensamt löser de uppkomna problemen, så att trafiken kan genomföras enligt avtalets intentioner hela den femåriga avtalsperioden.

Håkan Blomberg
ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons