Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll rondellerna efter Rv 70 i Leksand

Annons

Läste i Falukuriren och såg på svt Dalarna att kommunen och trafikverket inte har samma uppfattning beträffande behovet av att permanenta de två rondeller som finns vid Leksands södra och centrala infarter.

Trafikverkets representant Johanna Ingre redovisade kunnigt och påläst trafikflöden, framkomlighet och normer beträffande rondellerna. Vad hon helt bortsåg från var trafiksäkerheten.

Detta verkar inte överensstämma med övriga åtgärder som trafikverket föreslår beträffande sänkning av hastigheter på många stora vägar från 90 till 80 för att sänka olyckstalen. Sådana omfattande hastighetssänkningar påverkar av henne nämnda framkomlighet betydligt mer.

Den sänkning av hastigheten, som sker genom att låta rondellerna vara kvar, ger försumbar tidsförlust. Rondellerna är helt nödvändiga för att undvika svåra olyckor, eftersom många trafikanter idag inte alls respekterar den hastighetsnedsättning till 70, som är skyltad, utan fortsätter i 90-100, utan att ta någon hänsyn till andra trafikanter.

Om man från trafikverket anser att 50 är för låg hastighet så låt det stå 60 som det gör vid tre av rondellerna i Rättvik. Obetydligt lägre än idag skyltade 70, men med rondellerna innebär det att trafikanterna på Rv 70 tvingas sänka till laglig hastighet.

Leif Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons