Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begravningar är galenskap

Annons

Begravningar är grymma, dyra och ibland löjliga tillställningar. Nyligen bevistade jag en. Jag citerar Ernst Andersson som skrev följande i Aftonbladet den 17 maj i år: "Begravning, nej tack! Uppfattningen att man hedrar minnet av den döde genom att samlas kring en blomsterhöljd likkista är grotesk och hör mer hemma hos primitiva naturfolk än hos civiliserade nutidsmänniskor."

Den kristna kyrkan har monopol på döden. Begravningsbyråerna gör sig en skaplig hacka på hanteringen och de anhöriga betalar gladeligen tiotusentals kronor de flesta gånger helt huvudlöst. Jag undrade över vad alla dessa blommor som fanns runt kistan har kostat? De fanns för att dekorera en tillställning som varade cirka 20 minuter? Jag tror inte att den åldriga huvudpersonen under sin livstid hade fått så mycket blomster. Direkt efter akten kastades de ut på kyrkbacken. Varför kan inte blomsterköparna i stället låta pengarna gå till någon fond som Cancerfonden eller liknande? Då kommer de till användning för att användas till forskning.

Sedan förekom tal som klargjorde vilken enastående människa som lämnat oss. En av talarna som aldrig haft något till övers för den avlidne klargjorde högt och tydligt motsatsen. Vilken humbug!

Kaffekalaset efter tillställningen liknade ett cocktailparty. Man pratade och skojade om allt utom den döde. De anhöriga ska skaffa gravplats samt köpa en kraftfull gravsten för många slantar. Till vilken nytta? Vilken galenskap!

BM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons