Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre med fartkontroller än mitträcken på vägarna

Annons

Vägverket har planer på att sätta upp mitträcken på vägen Ludvika-Borlänge. Orsaken är enligt utredningen att det är för många olyckor.

Jag tror inte på den utredningen. Någon bilavkörning har inträffat, men i mycket liten omfattning. Skulle det sättas upp mitträcken, är risken stor att olyckorna kommer att öka.

I dag trafikeras denna väg av mycket tung och bred trafik, vilket kommer att orsaka många fler olyckor än tidigare.

Vad Vägverket först bör göra är att kontakta Trafiksäkerhetsverket och polisen angående hastighetskontroller. Sommartid har vi 110 km/h, vintertid sänks hastigheten till 90 km/h. Jag kör denna vägsträcka flera gånger i veckan. Jag har också farthållare på min bil som jag alltid ställer in efter tillåten hastighet.

Det som förvånar mig mycket är varför så få bilister respekterar uppsatta hastighetsbegränsningar. Ett exempel.

En dag (90 km/h) räknade jag hur många som körde om mig från rastplatsen mot Ulfshyttan till vägkorsningen Trollebo mot Sellnäs. Det var inte mindre än 47 bilister, en del med mycket hög fart. Min farthållare hade jag inställd på 92 km/h. Av dessa 47 bilister var det en buss och två stora långtradare med släp.

När hastigheten vintertid sänks från 110 km/h till 90 km/h, bör någon hastighetskontroll göras. I dag är det uppskattningsvis cirka två procent som respekterar nedsatt hastighet till 90 km/h.

Om folk åker enligt gällande hastigheter behöver vi inga mitträcken. Använd dessa pengar till hastighetskontroller eller varför inte, några hastighetskameror i stället.

OROLIG TRAFIKANT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons