Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnomsorgen behöver fler idéer

Annons

Onsdag kväll bevistade jag debatten i Kyrkskolans aula, som arrangerades av föräldrar till barn i kommunens barnomsorg. Den oro föräldrarna känner för sina barns situation framgick mycket väl.

Situationen med allt större barngrupper har förvärrats av den maxtaxa, som Göran Persson så påpassligt lanserade i förra valrörelsen.

Men kommunen går miste om fem miljoner årligen på grund av maxtaxan. De pengarna får Ludvikas skattebetalare stå för. När maxtaxan debatterades i fullmäktige förra året argumenterade s och v för maxtaxan. Det skulle bli bättre för låginkomsttagare. Vänsterpartiet tyckte att det var bra att alla barn fick gå på dagis. Sånt tycker jag att föräldrarna ska avgöra.

Vi i folkpartiet hade förutsett utvecklingen och reserverade oss mot beslutet. Vi vill i stället för maxtaxa införa en kommunal barnomsorgspeng som föräldrarna kan använda till vilken barnomsorg de vill.

Vidare vill vi införa ett barnkonto på 40 000 kronor till varje barn som föräldrarna kan använda som de vill för barnens bästa, till exempel gå ner i arbetstid.

Barngruppernas storlek ska ligga på maximalt 15 barn på småbarnsavdelning och maximalt 20 för de äldre barnen.

Vid debatten frapperades jag återigen av socialdemokraternas idétorka. God barnomsorg handlar i socialdemokraternas ögon endast om hur många kronor och ören man kan vika åt barnomsorgen.

Folkpartiet har ett niopunktsprogram för förskolan som syftar till att förbättra kvaliteten i förskolan, öka föräldrarnas valfrihet och höja personalens status. Två av förslagen har jag berört ovan.

Johnny Karlsson,
folkpartist, Ludvika

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons