Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnkonventionen är viktig!

Annons

Barn är värdefulla och de är vår framtid, det har konstaterats förr men det är värt att upprepas om och om igen. I synnerhet för att de är en särskild utsatt grupp, både inom familjen och ute i samhället.

Tänker då på barn som dagligen får utstå fysisk och/eller psykisk misshandel i form av bland annat alkoholiserade föräldrar, sexuella övergrepp och andra kränkningar mot deras unika person, ty varje person är unik i sitt eget slag.

Det var en av anledningarna till att FN år 1959 antog en "förklaring om barns rättigheter" utformad för att värna omyndiga barn och ungdomar. Eftersom en förklaring inte var bindande föreslog Polen 1979 att en konvention skulle utarbetas.

Den har 54 artiklar, alla länder som skriver under konventionen binder sig att från bästa möjliga förutsättningar arbeta för barns välfärd. År 1989 antogs konventionen av FN och Sverige anslöt sig 1990.

Syftet med den här insändaren är att upplysa om att en sådan existerar.

Tyvärr finns många exempel på att myndighetspersoner, hälso- och sjukvårdspersonal, poliser och andra som direkt eller indirekt arbetar med barn och ungdomar, inte känner till konventionen.

Som Falubo är jag stolt över att kunna upplysa om, efter kontakt med Socialdepartementet, att Falun är en föregångskommun för konventionen.

Falu kommun har inlett ett arbete med att tillämpa konventionen från teoretisk till praktisk nivå.

Ge barnen möjligheter till ett liv där de är medvetna om sina rättigheter, genom kunniga och informativa vuxna, för samtidigt ger man dem chansen att utvecklas till personer med inre styrka och självkänsla.

UNG PÅ VÄG...

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons