Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn - gåva eller en rättighet?

Annons

500 000 par i Sverige kan inte få barn utan medicinsk hjälp. Det många människor tar för givet får vi som grupp kämpa för, både ekonomiskt, fysiskt och psykiskt. Ofrivillig barnlöshet är klassad som en sjukdom och återfinns i prioriteringsgrupp 3 där även gråstarr, höftledsförslitningar samt prostataförstoring ligger. Ända får inte vi den medicinska hjälp vi behöver. Tillgången av vård är också beroende av var vi bor i Sverige. Bor Du i Dalarna så får Du tre försök med provrörsbefruktning och väntetiden är endast cirka tre månader. Bor Du däremot i Jämtland, grannlänet, så är det en väntetid på sex år för att få behandling. Detta innebär att det för många kvinnor blir för sent då åldersgränsen från landstingets sida är 38 år.

Vid vilka andra sjukdomar avgör politikerna exakt hur mycket vård varje enskild patient ska få?

Vad skulle du som patient säga om du endast fick byta ut en sliten höftled trots att båda är utslitna?

Vi är medvetna om att sjukvårdens resurser är begränsade men då måste man också vara medveten om att obehandlad ofrivillig barnlöshet i sin tur ofta genererar följdsjukdomar av psykosomatisk karaktär, till exempel panikångest, utmattningsdepression, magsår, tablettmissbruk med mera. Detta i sin tur kan leda vidare till att många par går skilda vägar då den ofrivilliga barnlösheten och dess konsekvenser knäckt förhållandet.

Vad ska sjukvårdspengarna satsas på? Ska pengarna gå till behandling av ofrivillig barnlöshet eller till att behandla de symptom och eventuella följdsjukdomar som ofta blir konsekvensen av att inte få den vård sjukdomen kräver. För oss som patientgrupp är svaret enkelt. Sverige behöver flera barn. Varje barn som föds är värt miljontals kronor för staten och kostar behandlingsmässigt inte mer än 1/3 Volvo. Ungefär hälften av alla behandlingar med provrörsbefruktningar betalas privat av paren själva. En behandling kostar från 15 000-30 000 kronor beroende på vilken klinik du anlitar och vilken behandlingsmetod du behöver.

Vi är medvetna om att inte alla par som genomgår behandlingar får ett barn även om det faktiskt är så att 60-70 procent av paren då kvinnan är under 38 år, föder ett barn efter tre provrörsförsök. Vi som förening kräver att få lika rätt till lika vård oavsett var i Sverige vi bor. Möjligheten till ett barn ska inte bero på hur tjock plånbok du har!

IRIS

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons