Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara ett enda ja- argument håller

Annons

Svart till: Kurt Fredriksson

Under den senaste tiden har insändarskribenten Kurt Fredriksson framfört en rad olika argument för EMU. Bland annat har herr Fredriksson påstått att euron är bra för freden. Snart påstår han väl att euron ger oss bättre väder också.

Inget av dessa argument tål en närmare granskning. Euron är på inget sätt fredsfrämjande. En intressant iakttagelse är att våren 1999 pågick 25 väpnade konflikter runt om i världen. Av dessa utkämpades 24 inom områden med gemensam valuta. Euron kommer att öka de ekonomiska spänningarna i Europa, eftersom alla länder tvingas att föra en gemensam ekonomisk politik, trots att länderna ligger väldigt olika i konjunkturen. Detta kommer att resultera i att vissa områden drabbas av massarbetslöshet. Det kan aldrig vara bra för freden.

Det enda argument från ja-sidan som faktiskt håller är att vi slipper växla pengar när vi reser inom Europa. Tack vare det gör vi en ekonomisk vinst på ungefär en promille av BNP. En fruktansvärt liten vinst i förhållande till att vi avsäger oss möjligheten att påverka den ekonomiska politiken på demokratisk väg.

Alla dessa ja-argument har tagits fram för att försvara ett projekt som är väldigt riskabelt rent ekonomiskt, och som på allvar hotar vår demokrati. Målet med EMU är inte att skapa en bättre ekonomisk utveckling, det är att skydda den ekonomiska politiken från demokratiskt inflytande.

Försvara demokratin, rösta nej till euron den 14 september.

LARS HANDEGARD

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons