Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Banverket motarbetar turistnäringen

Annons

I höstas stängde Banverket av Siljansbanan de dagar Rättviks marknad hölls. I år har Banverket stoppat all trafik på Västerdalsbanan från midsommar fram till den 21 juli och resenärerna tvingas byta till landsvägsbuss i Borlänge. Under denna tid genomförs ett antal större turistevenemang i Västerdalarna, såsom dansbandsveckan i Malung och Vansbrosimningen.

Trafiken på Siljansbanan är begränsad under juli månad på grund av banarbeten. Morgontåget från Mora går bara till Leksand, där resenärerna måste byta till landsvägsbuss för att sedan byta till nytt tåg i Borlänge. Kvällståget från Stockholm går bara till Borlänge, där byte sker till landsvägsbuss mot Mora.

Banverket passar också på att göra vissa större arbeten inne i Mora under juli. Det gör att SJ och Tåg i Bergslagen inte angör Morastrand. Ingen ersättningstrafik har satts in och resenärerna tvingas därför gående ta sig till och från centrala Mora.

En anledning till alla dessa avstängningar kan vara att ytterst få turister använder sig av järnvägen. Med tanke på de skattemedel, som årligen läggs ned i järnvägstrafiken och den belastning på vägnätet och på miljön som bilismen innebär, borde kommunerna i länet agera för att turisterna ska kunna ta tåget till större evenemang.

Det är rimligt att större begränsningar i tågtrafiken genomförs först efter samråd med berörda kommuner. Turistnäringen bör verka för ökade möjligheter för turisterna att på ett miljövänligt och tryggt sätt besöka Dalarna.

JAN-ÅKE BOSELL

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons