Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa om hemläxor

Annons

Förändringsarbetet inom skolans värld fortsätter. Det senaste påbudet är att hemläxor ifrågasätts. Anledningen är den att eleverna har olika förutsättningar hemma att få hjälp med sina läxor.

Att ifrågasätta hemläxor är för mig helt otänkbart. Det är väl ändå via läxboken som den mesta kunskapen inhämtas eller i alla fall inpräntas.

Däremot har jag full respekt för och ser allvarligt på problematiken att inte alla barn har/får den hjälp med läxorna som de anser sig behöva. Redan i dag förekommer dock läxhjälp på många skolor och den hjälpen kan och bör uppenbarligen utökas.

Varje skola ska till exempel kunna ha sin pool, från vilken eleven får hjälp. I poolen finns till exempel pensionärer som på detta vis får såväl sysselsättning som social kontakt.

Om läxhjälpen ges i skolan, hemma hos eleven eller hos den som ger hjälpen får avgöras från fall till fall. Verksamheten bör kunna vila på ideell basis. Eventuellt kan skolan få stå för vissa resekostnader. Elev och förälder ger signaler till skolan om behovet och skolan får ta ansvaret för att behovet tillgodoses, det vill säga anvisar person som ger läxhjälp.

Att ta bort hemläxorna vore enligt min mening dödsstöten åt den svenska kunskapsskolan. Att däremot bättre tillvarata resurser för läxhjälp, där behov föreligger, kandefinitivt bidraga till att öka såväl kunskap som självkänsla hos eleven.

INGEMAR STRÖM

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Mer läsning

Annons